פסח זו הזדמנות פז לתחזוקה ולהשקעה מחודשת בבית. ביום יום, אנחנו מתרגלים למצב שבו נמצא הבית, בשגרה שלנו. פסח הוא כמו "זרקור", שמאיר על כל מה שיש לנו בבית, הוא שיפור הגרסה של הבית. כשהגרסה של הבית מעודכנת, אנחנו משדרגים את איכות החיים שלנו.

"בכל דור, חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". ארבעים שנה במדבר ומגיעים לבית הקבע. איך אנחנו מרגישים בו? האם זה בית הקבע שרצינו לעצמנו? האם רק התרגלנו, למה שקיים כרגע בבית, ואנחנו מתפשרים? טמונה כאן הזדמנות לארגון ולסדר. התחלה חדשה, הרגשה חדשה.

לא רק החג לבדו, אלא גם האביב, שמעורר חשק להתחדשות. עם הפריחה החדשה על שלל גווניה, זו ממש התחלה חדשה. אבל לפני שנחדש משהו בבית, כדאי לעשות בו בדק, מה קיים בו? מה רצוי לפנות ממנו, כדי לרענן אותו ולהכניס אליו חפצים וחידושים. 

פסח מזמין אותנו לסדר וגם להשקיע בניקיון הבית. התחלה חדשה יכולה לבוא לידי ביטוי, בשינוי במיקום הרהיטים, ובחפצים הקיימים בחיינו, בתוך הבית. ארגונם וסידורם מחדש, ירעננו את הבית, ויאפשרו הרגשה טובה יותר.  הצעד הראשון להתחדשות, הוא מיון החפצים שיש בבית. אותם חפצים עודפים, שיוצרים בלגן שהצטבר עם הזמן.

אז מאיפה מתחילים? איך עושים זאת נכון? ומה קורה כשפשוט לא מתחשק לעשות את זה לבד? הנה כמה רעיונות משדרגי ארגון וסדר לפסח הקרב.

נעשה ארגון וסדר בבית, אם נכניס זאת ללוחות הזמנים שלנו. לכן, חשוב מאוד להקצות זמן לארגון וסדר, בתכנון השבועי שלנו. ניהול זמן הסדר, יקל על ההכנות ויהפוך את הסדר לחוויה. התכנון יכול להיות: קצת בכל יום או בימים מרוכזים. קבלו החלטה לפי השאלה: האם אני בעד "זבנג וגמרנו" או בשיטת לאט לאט. שתי השיטות מבורכות, כל עוד זה מופיע בתכנון שבוע העבודה שלכם, והוא מתבצע בפועל. 

אחרי שתזמנתם את זמן הסידור והוא כתוב בתוך הלוז השבועי, שתפו משפחה וחברים. כשיש שותפים נוספים ברקע, זה מקל על המלאכה ונותן מוטיבציה. גם אם הם לא נמצאים לידכם וגם אם הם עובדים במקביל. ההרגשה היא שלא נמצאים לבד.

ארגון וסדר לפסח הוא תהליך שמתחלק לשלושה* שלבים עיקריים:

מיון חפצים, ארגון – מציאת מקום לכל חפץ, סדר – החזרה למקום.

*שלב הניקיון יכול להתבצע לבחירה בין שלבי הסדר. 

א. שלב חובה – מיון חפצים

מיון חפצים הוא החלק הכי קשה בארגון ובסידור הבית לפסח. זה תהליך קבלת החלטות, ומענה לשאלות הבאות: מה התפקיד של החפץ? האם הוא חשוב? למה הוא משמש? כמה זמן לא השתמשנו בו? האם זכרנו שהוא קיים, והיה חסר לנו? 

לקראת שלב המיון נחלק את הבית לפי סוגי חפצים למיון: ספרים, משחקים, בובות, כלי מטבח ועוד. שלב זה הוא הראשון, כי הוא מפנה לנו את הבית מחפצים, שהצטברו אצלנו במהלך השנים. ברגע שנוציא חפצים מיותרים מהבית, החיים בבית יהיו יותר בהירים. נישאר עם החפצים השימושיים, והכי אהובים שלנו. חפצים מיותרים יכולים להיות: צעצועים ישנים, בגדים שלא לבשנו, או כל דבר אחר שאנחנו ממש לא צריכים בחיים, אבל קשה לנו "לשחרר" מהבית.

איך עושים מיון חפצים?

הצעד הראשון הוא למיין את כל החפצים בבית:

1.שאלו בכנות: מה להשאיר או מה להעביר?

 מכירה, מסירה (משפחה, חברים, תרומה), מחזור או מטמנה (אשפה).  

2.מיינו לפי סוגי חפצים ולא לפי חדרים בבית. 

3.התחילו מחפצים שקל למיין, זה מגביר את המוטיבציה. 

4.עברו לסוג החפץ הבא, רק אחרי שהשלמתם מיון של חפצים מאותו הסוג. 

5.הוציאו מתאי האחסון את כל החפצים מאותו סוג שנמצאים בכל הבית.

   לדוגמה ספרים: מול ערימת הספרים, מחליטים: מה להשאיר ומה להעביר?

6.השאירו רק חפצים שלמים, בשימוש ושאתם אוהבים, הוציאו באותו היום את המיותרים. 

יש לנו חיבור רגשי לחפצים שאנחנו ממיינים, בחרנו אותם בקפידה והכנסנו אותם לבית שלנו. נשמור חפצים, שמשמשים אותנו, ונוציא מהבית את החפצים המיותרים. נבדוק גם פריטים נוסטלגיים מן העבר. האם הם עדיין משמעותיים לנו? האם הם מעוררים בנו זיכרונות טובים?

פרידה מחפצים היא תהליך. חוות דעת של הקרובים לנו, תעזור לקבלת ההחלטות, ותקל עלינו להשתחרר מהם.

שירות הדגל של מתוקתקים לפסח הוא מיון חפצים. יותר ויותר אנשים מבינים שקשה להם לקבל החלטות לגבי החפצים שלהם, הם פיתחו כלפיהם מערכת יחסים. רק התערבות ו"גישור" מצד מישהו חיצוני יקל עליהם את הפרידה. 

שימו לב: מה שמיינו והחלטנו שיוצא מהבית, יוצא באותו היום מהבית, ולא נשאר בבית. 

בתום מלאכת המיון לפנינו ארבע ערימות של שקיות גדולות: מכירה, מסירה, מחזור ואשפה.

ב. ארגון  – תכנון מקום לכל חפץ

למה רק מגירת הסכו"ם שלכם מאורגנת ומחולקת עם תאי חלוקה? 

כמה חפצים בבית שלכם מאוחסנים בערימות גבוהות, ובתוך מרחבים עמוקים של תאי אחסון? 

רגע לפני שמסדרים, מקדימים פעולה: מתכננים היכן להניח מחדש את החפצים הקיימים. 

מלאכת הארגון מחדש מתבצעת לאחר מיון והוצאת חפצים מיותרים ולא בשימוש.

הקציבו זמן לתכנון ולמחשבה, לכל  חדר בבית, ולכל תא אחסון :ארון, שידה, מדף, מגירה, כוורת  וכד'. 

התאימו לכל סוג חפץ מקום אחסון מתאים:

☐ החליטו היכן למקם את הרהיטים ותאי האחסון במרחב החדר.

☐ בחרו ברהיטים המתאימים לכמות ולסוגי החפצים.

☐ הגדירו מקום לחפצים מאותו הנושא: לדוגמה, ספרים, את כל הספרים בבית.

☐כתבו את שמות החפצים על פתקים דביקים.

☐ הדביקו את הפתקים במקום האחסון שבחרתם.

☐ הנגישו את החפצים החשובים מקדימה, מאחור את הפחות שמישים.

☐ התאימו אביזר אחסון שמתאים לשליפה קלה והחזרה מהירה של החפץ.

שימו לב: לקראת שלב הסידור, הבית יהיה בבלגן זמני. 

הקפידו על לוחות הזמנים, וכך הבית יהיה מסודר לפי מה שתכננתם. 

מומלץ לקנות אביזרי אחסון חדשים ונוספים, כמו: סלסלות, מחלקי מגירות, קופסאות שקופות ועוד. רכישה מרוכזת שלהם תהיה יעילה יותר לקראת שלב הסידור. נהלו רשימה של אביזרי האחסון החדשים. ערכו טבלה: של  כל החפצים שצריכים לסדר, ואביזר האחסון שמתאים להם לשמירה על הסדר. 

ג. סידור – מציאת מקום

אביזרי אחסון מתאימים יקלו עליכם את מלאכת הסידור. הם גם ישמרו על הסדר לאורך זמן. מגירת הסכום שלנו מחולקת ועושה לנו סדר. הסכום לא מפוזר במרחב המגירה, לכל עבר. גם החפצים האחרים שלנו יכולים להיות מאוחסנים בצורה כזאת, שקל יהיה לנו לשלוף ולהחזיר למקום.

הגעתם לשלב האחרון והטכני, המשימות הקשות מאחוריכם. עכשיו קל וכיף לסדר כי:

  1. אין חפצים מיותרים שמפריעים בדרך.

2.יש מקום ואביזר אחסון מוגדר לכל חפץ.

  1. מניחים את החפצים במקומם החדש. 

שימו לב: מניחים רק אחרי שמנקים – זה הזמן לניקיון תאי האחסון. 

איך לא להגיע לליל הסדר עייפים ומותשים?

סידור ניירת הוא פרויקט בפני עצמו. הימנעו בשלב זה מסידור ניירת.  רכזו את הניירת בקופסה שקופה או קרטון וכתבו: למיון מסמכים". יש לנו תוכנית לארגון וסידור הניירת בארבעה קלסרים.

איך נפטרים מהחמץ בצורה יעילה? 

  1. 1. אחסנו במקרר את כל החמץ, גם מזון יבש, שאינו דורש קירור. זה מקום האחסון האחרון שתנקו. 
  2. בדקו את תכולת המזווה, המקרר ובעיקר המקפיא, ורכזו חמץ שכדאי לאכול בקרוב. 
  3. הורידו את החמץ מרשימת הקניות. אל תקנו עד פסח שום דבר מאכל שלא ממש נחוץ.

    לא כדאי להתפתות למבצעים הרבים ברשתות שגם הן מעדיפות לחסל את החמץ: ופלים, פסטה,    קמחים, דגני בוקר, דברי מאפה, חטיפים וכד'.

4.בשלו מה שאפשר מתוך החמץ שקיים במקפיא ובמזווה והקפיאו מוכן. כמה מנות או ארוחות קפואות כאלה תסייענה בתקופה האחרונה שלפני פסח, כשאין זמן להכין אוכל באמצע ארגון וסדר.

  1. השאירו מדבקות עם כיתוב בטוש אדום: אזור נקי מחמץ, באזורי האחסון הנקיים. 

ממליץ בחום לא לדחות לרגע האחרון. תכנון מקדים מייעל את הסדר. וגם, משתפים את המשפחה במשימות שקובעים. משתפים את הילדים בדרך משחק והנאה. מחדירים בהם את הארגון ואת הסדר. זה חשוב להצלחה בחיים.

מתחילים מוקדם ככל שניתן, ומקציבים זמן לכל שלב בסידור לקראת פסח. נמנעים מסידור כל הבית ביום אחד. עושים זאת כשפנויים לכך. חוו הצלחות קטנות: הוציאו חפצים, מיינו, אווררו והחזירו למקום. יותר פשוט להתעסק בפעולות הנדרשות בכל שלב. כל שלב מקדם אותנו להשלמת הסדר המלא לפסח. בהצלחה!

רגע, עוד לא סיימנו.

שתפו משפחה וחברים בהצלחות. שתפו את בני המשפחה בפעולות שעושים ומה נדרש מהם בזמן הסידור ולאחריו. התחדשות באביב וחג הפסח, זו הזדמנות לרענן את כללי הבית. עם השינויים שיש בבית, מגיע הזמן המתאים לעשות שינוי בהרגלים בבית. 

חג שמח!